Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

BeBook!





Ο κ. Αργύρης Καστανιώτης

Όταν τις βάζουμε στην τσάντα μας είναι σαν να πηγαίνουμε βόλτα κουβαλώντας μια βιβλιοθήκη τουλάχιστον 1.000 τόμων. Κι όμως ζυγίζουν όσο κι ένα συμβατικό βιβλίο το οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε εύκολα, να το διαβάσουμε οπουδήποτε, να το κλείσουμε χωρίς να ψάχνουμε σελιδοδείκτη.

Την επόμενη φορά θα ανοίξει αυτόματα στη σελίδα που είχαμε διακόψει την ανάγνωση. Κι αν πριν από μερικά χρόνια φάνταζε αδιανόητο να κυκλοφορούμε με μια βιβλιοθήκη χιλιάδων βιβλίων στην τσάντα μας σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία περνά το κατώφλι των βιβλιοπωλείων και μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης δείχνει μια άλλη πιο εύχρηστη διαδρομή απ' αυτή που ώς σήμερα ακολουθεί κάθε ευσυνείδητος αναγνώστης. Απλώς "μιλάμε για τα ίδια βιβλία στην ψηφιακή τους όμως μορφή για όποιον αναγνώστη θέλει να τα διαβάσει μέσω κάποιας ηλεκτρονικής ανάγνωσης".

Ο Αργύρης Καστανιώτης δεν ανησυχεί καθόλου για την τύχη του βιβλίου στην παραδοσιακή του μορφή. "Ο δεσμός του ανθρώπου με το χαρτί είναι πολύ ισχυρός, το βιβλίο δεν πρόκειται να πεθάνει. Δεν υπάρχει κανένας φόβος, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, για τα βιβλία όπως τα ξέρουμε. Η διείσδυση των ηλεκτρονικών βιβλίων στις ΗΠΑ είναι μόλις 1%, ποσοστό δηλαδή πολύ χαμηλό. Επομένως δεν χρειάζεται να φοβόμαστε για κινδύνους που ακόμα δεν υπάρχουν" λέει. Ωστόσο ο εκδοτικός οίκος που εκπροσωπεί έκανε πρώτος το βήμα προς την ψηφιακή τεχνολογία φέρνοντας το ηλεκτρονικό βιβλίο για πρώτη φορά στα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

Η ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης BeBook, από την περασμένη Τρίτη πωλείται προς 330 ευρώ. Κι αν η τιμή φαίνεται τσουχτερή αρκεί κανείς να φανταστεί ότι περιέχει δωρεάν οκτώ βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη, αξίας 126 ευρώ, οι συγγραφείς των οποίων συμμετέχουν αφειλοκερδώς σ' αυτή την προσπάθεια. Είναι τα "Ερως μετ' εμποδίων" της Ντόρας Γιαννακοπούλου, «Νέρων. Εγώ ένας θεός» του Στέφανου Δάνδολου, "Εργαζόμενο αγόρι" της Λένας Διβάνη, «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου, «Οι Εννέα Καίσαρες» (νεανικό μυθιστόρημα) του Βασίλη Παπαθεοδώρου, "Οδός Θησέως του Αλέξη Σταμάτη, "Έρως, Θέρος, Πόλεμος" της Ευγενίας Φακίνου και "Ψυχ" του Λένου Χριστίδη. Τα συγκεκριμένα βιβλία διατίθενται δωρεάν και από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Καστανιώτη» (www.kastaniotis.com), σε μορφή συμβατή με όλες τις συσκευές ανάγνωσης, αλλά και με τα κινητά τηλέφωνα τύπου smart phone.

"Στόχος μας είναι μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009 που θα διατίθεται δωρεάν η συσκευή, κατ' αρχήν να εξοικειωθεί ο αναγνώστης μ' αυτή τη νέα μορφή βιβλίου έτσι ώστε όταν αρχίσει η εμπορική της διάθεση να έχει πρόσβαση στη λίστα βιβλίων που βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας και θα αναβιώσουν σε ηλεκτρονική μορφή" λέει ο Αργύρης Καστανιώτης. Ο εκδοτικός οίκος που εκπροσωπεί από το 1996 ήδη, ψηφιοποιεί όλα τα βιβλία του (300 τίτλοι ως τώρα), τα οποία με μια απλή μετατροπή θα μπορούν εφεξής να είναι αναγνώσιμα από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Έχει επίσης ξεκινήσει η ψηφιοποίηση και των προ του 1996 τίτλων του με προοπτική να φτάσει τους 5000 που συγκροτούν τη σημερινή λίστα του, ενώ βασική επιδίωξη είναι τα βιβλία του να είναι διαθέσιμα ταυτόχρονα και στις δύο μορφές τους.

"Είναι σημαντικό ότι με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας θα είναι διαθέσιμα στους αναγνώστες βιβλία που δεν είχαν εμπορική επιτυχία αλλά είναι μεγάλης λογοτεχνικής ή άλλης αξίας όπως π.χ. τα βιβλία ποίησης" επισημαίνει ο Αργύρης Καστανιώτης. Τον ρωτούμε αν η νέα αυτή μορφή βιβλίου θα επηρεάσει και την τιμή του βιβλίου. "Η τιμή των παλαιότερων βιβλίων που θα διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή θα είναι σε πιο φιλική τιμή από τα αντίστοιχά τους έντυπα. Για τα καινούργια εξετάζουμε τον νόμο της ενιαίας τιμής βιβλίου. Όπως ερμηνεύεται αυτή τη στιγμή ο νόμος δεν μπορεί να δίνει τη δυνατότητα διαφοροποίησης στην τιμή του έντυπου και του ηλεκτρονικού βιβλίου. Δηλαδή ισχύει η έκπτωση 10% στα βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στην τελευταία διετία. Εν πάση περιπτώσει όλα αυτά τα εξετάζουμε".

Αλλά και ως προς τα πνευματικά δικαιώματα δεν αναμένονται, προς το παρόν τουλάχιστον, διαφοροποιήσεις. "Παραμένουν στους συγγραφείς και στον εκδοτικό οίκο για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ τους". Ο Αργύρης Καστανιώτης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ηλεκτρονική πειρατεία που μαστίζει ήδη τη μουσική και την κινηματογραφική βιομηχανία. "Οτιδήποτε προσφέρεται ψηφιακά έχει αυτόν τον κίνδυνο, η πειρατεία είναι δεδομένη" λέει. "Σε πολλές περιπτώσεις όμως, στο εξωτερικό, η πειρατεία έχει βοηθήσει τις πωλήσεις βιβλίων. Πιστεύω όμως ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο θα βρίσκονται και μέτρα αντιμετώπισης και προστασίας των βιβλίων ως πνευματικών προϊόντων".

Πηγή πληροφοριών:Αυγή, Π. Κρημνιώτη

Εδώ οι πολλές και καλές λεπτομέρειες

Το ίδιο κι εδώ! Όλα τα καλά μαζί!

4 σχόλια:

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΙΔΕΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΦΥΛΙΖΕΙΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΑΙΣΘΗΣΗ.
    ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ
    ΦΟΙΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και συμφωνώ. :) Και δεν αλλάζω με τίποτα τα βιβλία μου, τη μυρωδιά του χαρτιού και γενικά την αίσθηση που περιγράφεις Φοίβο και που πολλοί άνθρωποι έχουν με τα βιβλία τους. Άλλωστε πολλά βιβλία μετά από χρόνια, μέσα στις σελίδες τους θα κλείνουν κομμάτια της ζωής σας. Ίσως ένα δάκρυ ή ένα ξεράμένο λουλούδι να κλείνει εικόνες και ιστορίες της νιότης σας.
    Όμως εδώ αγόρι μου δεν είναι άσπρο μαύρο. Δεν είπε κανείς ότι καταργούνται τα βιβλία. Όταν ξέρεις να κάνεις σωστή χρήση της τεχνολογίας, μόνο κέρδος έχεις. Μπορούν να περιοριστούν οι άσκοπες σχολικές και πανεπιστημιακές εκδόσεις, για παράδειγμα, κι έτσι να κλαίμε λιγότερα δέντρα. Γι αυτό τί λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με αυτή την άποψη συμφωνώ και εγώ.
    Φοβάμαι όμως ότι όλα σιγά-σιγά θα τα κάνουμε πατώντας μόνο ένα κουμπί.΄Ολα πλέον γίνονται πιο ΕΥΚΟΛΑ.
    ΦΟΙΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι Φοίβο μου. Η ζωή σας γίνεται πιο εύκολη, γιατί ήδη είναι πολύ δύσκολη με το περιβάλλον που σας κληροδοτούμε και με τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσετε από 'δω και πέρα.
    Όταν υπάρχει γνώση και σύνεση, ξέρουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τις νέες τεχνολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή